Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z pangi w piwnym cieście

Składniki:

  • 1 kg filetów pangi
  • 10 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1,5 szklanki piwa
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, cukier, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Filety z pangi umyć, osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na niewielkie porcje. Każdą  porcję natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ziołami. Zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Do miski wsypać mąkę, wlać piwo, sól i cukier do smaku. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Rybę wyjąć z lodówki. Każdą porcję nasmarować z dwóch stron musztardą i maczać w piwnym cieście. Na patelni rozgrzać olej, smażyć rybę na złocisty kolor z obu stron. Usmażone porcje ryby wykładamy na półmisek i podajemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *