Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z łososia ze szpinakiem

 

Składniki:

  • 4 filety z łososia (ok. 600 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 ml oliwy
  • sól
  • 500 g szpinaku
  • małe pieczarki
  • 1 łyżeczka orzeszków piniowych
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:
Rybę opłukać i osuszyć. Czosnek obrać. 1 ząbek pokroić w cienkie plastry, 1 zmiażdżyć. 50 ml oliwy wymieszać z solą i czosnkiem, posmarować rybę i odstawić na 30 minut. Szpinak przebrać, oczyścić i opłukać. Mokry dusić pod przykryciem z 10 ml oliwy ok. 5 min. Trzeci ząbek czosnku pokroić w kostkę i zeszklić na reszcie oliwy. Dodać orzeszki piniowe i usmażyć na złocisto brązowo. Dodać serek i szpinak. doprawić solą i pieprzem. Filety ułożyć na natłuszczonej folii aluminiowe! i piec w piekarniku pod włączonym grillem z każde| strony po ok. 4 minuty Rybę podawać ze szpinakiem, ozdobioną np. orzeszkami piniowymi i cząstkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *