Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z kurczaka z ziemniakami z piekarnika

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 kg ziemniaków
  • papryka konserwowa
  • bułka tarta
  • pieczarki konserwowe
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej odzie po czym je  odcedzić i zemleć w maszynce, wówczas dodać śmietanę oraz masło. Doprawić solą oraz gałką muszkatołową.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstała masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
    Nałożyć końcówkę „gwiazdkę” i wyciskać na blasze wyłożoną papierem pergaminowym.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec, aż się zarumienią.
    W między czasie filety rozbić tłuczkiem, posypać je solą ora pieprzem po czym obtoczyć w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.
    Usmażone kotlety ułożyć na talerzu, wokół ułożyć zapiekane ziemniaki a między nimi pieczarki ora pokrojoną paprykę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *