Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety śledziowe w sosie curry

Składniki:

  • 50 dkg filetów solonych śledzi
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • ½ szklanki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mielonego curry
  • 1.3 pokrojonej w plastry cebuli
  • 5 dkg kwaśnych jabłek
  • 5 dkg selera
  • biały pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie odpowiadał naszym preferencją smakowym. W międzyczasie przygotować sos. W podgrzanej oliwie rozmieszać curry, a gdy się schłodzi zmiksować z majonezem i śmietaną. Jabłko i seler obrać, utrzeć na tarce, dodać do śmietany z majonezem i curry, przyprawić, wymieszać. Wymoczone śledzie obsączyć z wody, pokroić skośnie w kawałki o szerokości około 3 cm. W szklanym naczyniu układać kawałki śledzi, zalać sosem, odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Podawać z ciemnym pieczywem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *