Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet ze szczupaka pieczony w folii z winem i koperkiem

Składniki:

    • 1 duży filet ze szczupaka ze skórą
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka białego wina
    • posiekany koperek
    • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Dokładnie oczyszczony z ości filet ze szczupaka ułożyć na folii aluminiowej, skropić sokiem z cytryny przyprawić solą i pieprzem, obłożyć wiórkami masła, polać winem. Folię zawinąć tworząc szczelny pakiet, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Po tym czasie naczynie wyjąć, ostrożnie rozchylić folię uważając aby nie oparzyła nas para. Rybę posypać posiekanym koperkiem, ewentualnie dodać wina i soku z cytryny jeśli sos wyparował, wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut. Upieczoną rybę delikatnie wyłożyć na półmisek, pokroić ostrym nożem w poprzek na porcje. Obok rybny ułożyć frytki i marynaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *