Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z węgorza w ziołowym sosie

Składniki:

  • 1 kg filetów z węgorza pokrojonego w 5 cm kawałki
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz
  • po 1/2 łyżeczki posiekanych ziół: szczaw, szpinak, trybula, szczypiorek, mięta, tymianek, natka pietruszki, estragon, majeranek
  • 1 liść laurowy
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany kremówki


Sposób przyrządzenia:

W rondlu doprowadzić do wrzenia wino i wodę. Dodać posiekaną szalotkę, tymianek i liść laurowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kawałki węgorza, powoli gotować 10 minut. Węgorza wyjąc. Wywar nadal gotować aż jego objętość zmniejszy się o połowę. Dodać masło, pozostałą zieleninę, sok z cytryny i śmietanę, wymieszać dokładnie. Dodać węgorza i pozostawić całość do wystygnięcia. Podawać na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *