Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z tilapii pieczony w warzywach

Składniki:

    • 3 filety z tilapii
    • szczypta kurkumy
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 cebula pokrojona w plastry
    • 1 pokrojony w kostkę pomidor
    • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
    • 1 łyżka posiekanej naci kolendry
    • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
    • sól, pieprz

    Marynata:

    • 1 łyżka soku z cytryny
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 2 łyżeczki tartego imbiru
    • szczypta suszonej kozieradki
    • sól


    Sposób przyrządzenia:

    Filety zalać wodą z dodatkiem kurkumy i soku z cytryny, moczyć  5 minut. Zabieg ten pozbawi rybą zapachu. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią porcje ryby, odstawić na 60 minut do lodówki. Cebulę wymieszać z pomidorem, czosnkiem, natką pietruszki i kolendry, przyprawić solą i pieprzem. Na dnie nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego ułożyć połowę mieszanki warzyw, na niej rozłożyć filety wyjęte z marynaty, na filetach ułożyć resztę mieszanki warzywnej. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *