Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z pangi w sosie orzechowym z ryżem

Składniki:

  • 80 dkg filetów z pangi lub tilapii
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 cebula
    Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • 20 dkg orzechów nerkowca
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Filety umyć, dokładnie osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Cebulę i paprykę obrać, pokroić w drobną kostkę. W małym rondlu podgrzać masło, dodać posiekane drobno orzechy, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać pozostałe składniki sosu, doprowadzić do wrzenia i po kilku minutach odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie ugotować odpowiednią porcję ryżu w torebkach. Cebulę i paprykę udusić na 1 łyżce masła, wymieszać z obsączonym ryżem. Na patelni rozgrzać olej, porcje ryby obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną, usmażyć na złoty kolor. Podawać z ryżem, polać sosem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *