Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z kurczaka zapieczony w sosie serowo brokułowym

Składniki:

  • 1,5 kg filetów z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 drobno posiekany por (biała część)
  • 5 łyżek mąki
  • 1,5 szklanki wywaru z mięsa drobiowego
  • 1 szklanka mleka
  • 25 dkg posiekanych różyczek brokułu
  • 1 szklanka tartego sera parmezan
  • ¼ szklanki majonezu
  • 2 łyżeczki dobrej musztardy
  • sól, pieprz, ulubione zioła – do smaku

Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso kurczaka zalać na patelni wodą tak aby były nią przykryte. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować aż mięso będzie miękkie. Osuszyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pora, sól, dusić przez 3 minuty mieszając, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, dodać wywar mięsny, mleko, przyprawy, podgrzewać intensywnie mieszając, dodać brokuły, powoli dusić aż zmiękną, dodać tarty ser, majonez i musztardę i mieszać aż sos będzie jednorodny. Do naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu, na nim rozłożyć plastry kurczaka, zalać resztą sosu. Tak przygotowane danie zapiekać przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Przed podaniem pozwolić aby danie odstało 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *