Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z kurczaka z arbuzem

Składniki:

    • 4 filety z kurczaka
    • ¼ arbuza
    • 1 główka sałaty
    • 6 łyżek oliwy
    • sól, pieprz

    Marynata do mięsa:

    • 6 łyżek keczupu
    • 2 łyżki octu 3%
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • szczypta chili w proszku

    Dresing do sałaty:

    • 3 łyżki octu winnego
    • 2 łyżki soku pomarańczowego
    • 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Z arbuza wydrążyć miąższ w taki sposób aby nadać mu kształt kulek. Robimy to używając specjalnej łyżeczki lub w ostateczności łyżeczki do herbaty. Sałatę umyć, obsączyć , podrzeć palcami na mniejsze części. Wszystkie składniki dresingu dokładnie wymieszać, polać nimi sałatę, wraz z kulkami arbuza odstawić w chłodne miejsce.
    Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Filety z kurczaka pokroić w plastry o grubości około 1 cm, (proszę pamiętać że mięso kroimy w poprzek włókien), lekko rozbić,  przyprawić, zamarynować w marynacie na około 30 minut. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim porcje mięsa. Na półmisku ułożyć przygotowaną sałatę, na środku ułoży usmażone mięso, obtoczyć go kulkami arbuza. Podawać z ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *