Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z kurczaka szpikowany zielonym pieprzem

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 40 ziaren zielonego pieprzu z zalewy
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz

Marynata:

  • 1 szklanka maślanki
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

Sposób przyrządzenia:
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty, przelać do miski. Filet umyć, osuszyć. Każdy kotlet wkładać do miski z marynatą i nakłuwać gęsto widelcem, pozostawić w marynacie około 1 godziny. Filety wyjąć z marynaty, obsączyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ostrym, wąskim nożem wykonać głębokie nacięcia w każde wkładając ziarenko obsączonego z zalewy pieprzu, przyprawić, obtoczyć w mące. Smażyć na złoty kolor, dopiec w gorącym piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *