Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z dorsza kolorowy i pikantny

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 1 kg słodkiej papryki
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jasnej tartej bułki
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz mielony, mielone chili


Sposób przyrządzenia:

Owoce papryki oczyścić, sparzyć i obrać ze skóry, pokroić drobno. W rondlu lekko podgrzać masło, dodać paprykę i powoli dusić aż papryka zmięknie, wyłożyć na talerz, schłodzić. Podzielone na porcje filety przyprawić solą, pieprzem i mielonym chili, obtoczyć w mące i usmażyć. Paprykę zmiksować z jajkiem i keczupem. Usmażone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować obficie pastą z papryki i jaj, posypać tartą bułką i zapiekać aż bułka zacznie się rumienić. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *