Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Figi z grilla

 

Składniki:

    • 1 opakowanie fig
    • 2 łyżki cukru
    • skórka cytrynowa
    • pół łyżeczki cynamonu
    • 10 dag bakalii rodzynek
    • winogron
    • 1 łyżka rumu lub koniaku

Sposób przyrządzenia:
Figi zamoczyć w przegotowanej wodzie i pozostawić  na kilkanaście godzin w chłodnym miejscu. Obsączyć dokładnie, pokroić na ćwiartki, podsmażyć na patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Rozpuścić na patelni cukier z kilkoma łyżeczkami wody, skarmelizować. Dodać przyprawy, mieszankę bakalii i mieszać chwilę smażąc. Na talerzu ułożyć figi, polać karmelem wymieszanym z łyżką koniaku i bakaliami. Wszystko przełożyć na tackę grillowi i na kilka minut położyć na rozgrzanym grillu, wyłożyć na talerz, ozdobić winogronami i skórką cytrynową .i Pyszności

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *