Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faworkowe „mrowisko”

Przepis wg Pani Ireny Wiśniewskiej – warto skorzystać z takiego przepisu

Składniki:


– 5 jajek
– 2,5 szklanki maki tortowej
– kostka masła
– 2 szklanki cukru
– kostka margaryny
– 5 dag płynnego miodu sztucznego
– 20 dag rodzynek
– 5 dag maku
– olej do smażenia

Wykonanie:
Jajka wbic do miski, roztrzepać. Dodać mąkę, wyrabiać rękami ok, 30 min, aż powstanie elastyczne ciasto Rozwałkować je cienko porcjami, pokroić w paski.
W rondlu rozgrzać sporą ilość oleju. Wkładać partiami porcje pasków ciasta. Smażyc do zrumienienia, wyjmować , osączać na papierze kuchennym.
Margarynę, masło, cukier i miód włożyć do garnka. Gotować na małym ogniu ok. 15 min, aż masa zacznie gęstnieć, Odstawić na kilka minut, żeby lekko ostygła, Na tacy ułożyć warstwę usmażonego ciasta, polac częścią polewy, posypać rodzynkami i makiem.
Czynności powtarzać, az powstanie kopiec-mrowisko. Paski ciasta można wywijać jak znane faworki , będą nawet chyba ładniej wyglądać. Smacznego

1 comment for “Faworkowe „mrowisko”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *