Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faworki Mudzi

Składniki:
• 25 dag mąki
• 5 żółtek
• 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
• 1 łyżeczka octu
• szczypta proszku do pieczenia
• szczypta soli
• smalec lub olej do smażenia
• cukier puder
• cukier waniliowy

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać, dodać żółtka, śmietanę, sól i proszek do pieczenia. Nożem „zarobić” ciasto i dobrze je wygnieść. Wałkować bardzo cieniutkie placki. Kroić na paski, a te na skos na mniejsze kawałki. Na środku każdego kawałka robić nacięcie i przewlekać przez nie jeden koniec ciasta. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu, odsączyć i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *