Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowany filet z indyka Darka*

* Cykl – przepisy mistrzów.

Składniki: indyk1la.jpg

  • filet z indyka – 360dkg
  • rodzynki – 0,5dkg
  • orzechy włoskie – 0,5dkg
  • papryka świeża – 0,15dkg
  • babka piaskowa – 0,8dkg

sos cytrynowo-miodowy (miód – 80 g;

  • cytryna 4 szt.; śmietana 36% – 200g)
    ryż dziki – 400 g
    buraczki drążone konserwowe
    mieszanka warzywna chinska – 240 g

Sposób przyrządzenia:
Filety z indyka umyć, osączyć. Pokroić w poprzek włókien na cztery plastry. Rozbić tłuczkiem i przyprawić. Sparzyć rodzynki, paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Do wcześniej przygotowanych rodzynek i papryki dodać posiekane orzechy włoskie oraz babkę piaskową. Nadzienie rozłożyć na płatach mięsa, złożyć w kopertę, opanierować. Smażyć w głębokim tłuszczu. Przygotować sos cytrynowo-miodowy. Podawać z ryżem na dziko i buraczkami drążonymi konserwowanymi.

Autor: Dariusz Deński

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *