Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane steki

Składniki:


  • 1 kg mrożonego szpinaku
  • 4 cienkie steki
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 plastry sera gouda
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia
  • gałka muszkatołowa
  • 2 pomidory

Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, mięso dokładnie umyć i osuszyć, a następnie każdy stek przeciąć wzdłuż w połowie grubości ( nie do końca!) i rozłożyć. Doprawić mięso solą pieprzem, natrzeć roztartym czosnkiem. W środek każdego steku włożyć plaster złótego sera. Kawałki mięsa nałożyć na siebie i spiąć wykałaczką. 2 łyżki tłuszczu rozgrzać na patelni, smażyć steki z każdej strony po 6-8 minut.W tym czasie podsmażyć rozmrożony szpinak na reszcie tłuszczu, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Przełożyć na talerze i podawać razem ze stekami. Każdy talerz ozdobić ćwiartkami pomidora. Idealnie smakuje z ziemniakami z wody Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza (rendus)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *