Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane słodkie ziemniaki

Składniki:

    • 6 dużych słodkich ziemniaków
    • ¼ szklanki soku z pomarańczy
    • 6 łyżek masła
    • ¼ szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • po szczypcie mielonego mielonego imbiru i cynamonu
    • 1 łyżeczka tartej bułki
    • ¼ szklanki posiekanych orzechów nerkowca


    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C. Schłodzić. Ostrym nożem przeciąć ziemniaki wzdłuż na połówki, łyżką wydrążyć z każdej ¾ miąższu tak aby powstały miseczki. Wydrążony miąższ wymieszać w misce z sokiem pomarańczowym, solą i pieprzem oraz rozpuszczonymi 3 łyżkami masła. Masa musi być pulchna i gładka. Tak przygotowanym farszem napełnić „miseczki” powstałe w wyniku wydrążenia połówek pieczonych ziemniaków. Mąkę, cukier, cynamon i imbir wymieszać, dodać rozpuszczone 3 łyżki masła i tartą bułkę. Mieszanką posmarować górną część nadzianych połówek ziemniaków i posypać posiekanymi orzechami. Zapiec w piekarniku przez 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *