Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane śledzie z kawałkami grzybów i boczku

Składniki:

  • 4-5 śledzi solonych

    Farsz:

  • czerstwa bułka
  • 1 szkl. mleka
  • 2 plasterki wędzonego boczku
  • 2 suszone grzyby
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Śledzie namoczyć w wodzie po czym usunąć kręgosłup razem z ośćmi.
    Następnie bułkę namoczyć w mleku po czym dodać do niej ugotowane grzyby, pokrojony boczek i grzyby, jajko oraz posiekany koperek.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym farszem napełnić śledzie, spiąć wykałaczkami i skropić olejem.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawić do rozgrzanego piekarnika  i piec ok. 20 min.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez LoLa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *