Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane papryki mięsem mielonym Agnieszki

Pięknie wyglądające faszerowane papryki z mięsem mielonym. Do ich wykonania będziesz potrzebować: czerwonej papryki, ryżu, mięso mielonego, cebuli i czosnku. 
 

Składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 1 woreczek ryż naturalny
  • 500 g mięsa mielonego 
  • kawałek parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • listki bazylii do dekoracji 

Sposób wykonania:

  1. Z papryk odciąć tzw. „czubki” delikatnie wydrążyć gniazda nasienne.
    Następnie obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.
    Wrzucić na patelnie z rozgrzana oliwa.
    Gdy  lekko się przesmażą dodać mięso mielone.
    Trzymać na ogniu, aż ładnie się zarumieni. 
    W między czasie ugotować ryż według opisu na opakowaniu.
    Miękki odcedzić i przełożyć do mięsa.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym farszem napełnić papryki.
    Ułożyć je na blasze do pieczenia.
    Posypać startym parmezanem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 15 minut.
    Udekorować listkami bazylii. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *