Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane kapelusze pieczarek

Składniki:

  • 12 dużych pieczarek
  • 25 dag filetów z piersi kurczaka
  • 4 małe pory
  • 4 małe pomidory
  • 15 dag gęstej, kwaśnej śmietany
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartej goudy
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól
  • biały pieprz
  • słodka papryka

    Sposób wykonania:
    Pieczarki obrać i oderwać nóżki , które posiekać.
    Następnie mięso pokroić w kostkę, pory w krążki i wrzucić razem z nóżkami od pieczarek na patelnie z rozgrzanym olejem, dodać jeszcze rozgnieciony czosnek.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu ok. 5 min.
    Po tym czasie dodać pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem ora papryką.
    Powstałym farszem napełnić kapelusze pieczarek które ułożyć na blasze i posypać startym serem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i zapiekać ok. 10 min.
    Pod koniec pieczenia zalać jeszcze kremówką wymieszaną z kwaśną śmietaną doprawioną do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *