Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane jajka na Wielkanocny stół Haliny

Jeśli Wielkanoc, to nie może zabraknąć potraw z jajek. Dziś przepis na faszerowane jajka na Wielkanocny stół Haliny. Lista zakupów: jajka, szynka, chrzan i śmietana. 
 
 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 plastry szynki wędzonej
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 ogórek kiszony
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Jajka ugotować na twardo.
    Aby lepiej się obierały dodać do wody w której się gotują szczyptę soli.
    Ugotowane odcedzić i obrać ze skorupek.
    Przekroić je wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć z nich żółtka.
    Przełożyć żółtka do miseczki i rozdrobnić je widelcem.
    Wrzucić do nich ogórka kiszonego pokrojonego w drobną kostkę.
    Dodać jeszcze szynkę pokrojoną w drobną kostkę, chrzan oraz śmietanę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym farszem wypełnić białka jajek.
     

Liczba porcji: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *