Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane bakłażany z cukinią i pomidorami

Odkryj najlepszy zbiór przepisów na faszerowane warzywa. Tym razem w roli głównej bakłażany. Do ich przyrządzenia będziesz potrzebował: mielonej wołowiny, pomidorów, cukinii, cebuli, wina oraz czosnku. 
 

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki czerwonego wina
  • 2 cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Bakłażany dokładnie umyć po czym przekroić wzdłuż na pół.
    Delikatnie wydrążyć z nich miąższ.
    Połówki bakłażanów skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą.
    Następnie obraną cebulę i czosnek posiekać.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Dodać mięso mielone i całość przesmażyć.
    Wówczas podlać całość winem.
    Wrzucić jeszcze miąższ z bakłażana oraz obraną cukinię pokrojoną w kostkę. 
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu do miękkości warzyw,
    Dodać jeszcze pomidory i razem trzymać na ogniu jeszcze przez kilka minut.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. 
    Powstałym farszem nadziać bakłażany.
    Ułożyć je na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *