Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane bakłażany Eweliny

 

Składniki:

  • 4 małe bakłażany
  • 1 sucha bułka kajzerka
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 15 dag pieczarek
  • 2 pomidory
  • białko z 1 jajka
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz
  • liście sałaty
  • cząstki pomidora

 

 

Sposób wykonania:
Cebulkę posiekać po czym zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać posiekane pieczarki i trzymać na ogniu przez kilka minut.
W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałki i oprószyć solą oraz pieprzem po czym wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem i dusić kilka minut.
Następnie bakłażany przekroić na pół i wydrążyć z nich miąższ, który pokroić w kostkę i wymieszać z białkiem jajka oraz zmiksowaną namoczona bułką po czym dodać do pozostałych składników.
Całość wymieszać i pozostawić na ogniu ok. 3 min.
Powstałym nadzieniem napełniamy bakłażany, które przekładamy  do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 30 min.
Przed podaniem ułożyć na liściach sałaty i udekorować cząstkami pomidora.

Przepis został nadesłany na  „Konkurs z Kolażem” przez Ewelina M

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *