Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowana dynia

Składniki:

• 85 dag mielonej wołowiny
• dynia około 3 kg
• pęczek natki pietruszki
• 3 cebule
• 3 łyżki masła
• 3 łyżki orzeszków piniowych
• 20 oliwek
• słoik dyni w occie
• 2 łyżki rodzynków
• 1/3 szklanki tartej bułki
• 3 jajka
• 1/2 łyżeczki imbiru
• 1/2 łyżeczki kardamonu
• 2/3 szklanki ryżu
• 4 łyżki oleju
• 3 łyżki pestek dyni
• 10 liści laurowych
• sól, pieprz cayenne


 

Sposób przyrządzenia:
Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać orzeszki pinii i uprażyć.
Wsypać posiekaną natkę pietruszki. Oliwki pokroić. Dynię osączyć z zalewy. Rodzynki sparzyć. Mięso wymieszać z cebulą, orzeszkami, oliwkami, dynią z octu, rodzynkami, tartą bułką i jajkami. Przyprawić pieprzem, imbirem, kardamonem i solą. Z dyni odkroić wierzch, usunąć i wydrążyć miąższ. Środek natrzeć solą i pieprzem.
Na dno wsypać posolony ryż, nałożyć masę mięsną. Dynię postawić na blasze, skropić olejem. Piec 2 godziny w 180ºC.
Dynię ozdobić pestkami z dyni i listkami laurowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *