Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasolowa na ostro

Masz dziś ochotę na pyszna zupę fasolową? Wypróbuj nasz przepis na smakowitą zupę. Do jej wykonania potrzebujesz: białej fasoli, pomidorów, kurkumy, cebuli i czosnku. 
 

Składniki:

  • 3/4 szklanki białej fasoli 
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 dag pomidorów w puszcze krojonych 
  • płaska łyżeczka kurkumy 
  • 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól 
  • pieprz 
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia ugotować   tej samej wodzie w której się gotowała.
    W miedzy czasie obraną cebule posiekać.
    Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z cebula wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem.
    Lekko przesmażyć po czym dodać pomidory w puszcze, kminek i kurkumę.
    Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie przełożyć zawartość rondelka do garnka z ugotowaną fasolą. 
    Gotować kolejne 15 minut. 
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *