Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasolka szparagowa na sposób francuski

Składniki:

  • 1,5 kg oczyszczonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki japońskiego sosu Teriyaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 2 – 4 plastrów bekonu
  • ½ szklanki pokrojonej w paseczki czerwonej papryki
  • ½ szklanki pokrojonej w pół plasterki cebuli
  • ½ szklanki orzechów nerkowca


Sposób przyrządzenia:

W miseczce wymieszać dokładnie sos, miód i masło. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem soku cytrynowego, dodać umytą fasolkę i gotować 5 minut, odcedzić i natychmiast przełożyć do miski z lodowato zimną wodą. Schłodzoną fasolkę przełożyć na sito do obsączenia. Bekon pokroić w paski i na patelni dobrze go zrumienić, dodać paprykę i cebulę, smażyć mieszając 3 minuty. Do tak podsmażonych składników dodać orzechy i po kilku minutach dodać fasolkę oraz sos Teriyaki z miodem i masłem, delikatnie wymieszać, chwilę podgrzewać i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *