Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola szparagowa z cebulką

fasolaszparagowamamut9xk.jpgSkładniki:

  • 500g fasoli szparagowej Mamut
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny

Sposób przyrządzenia:
Fasolkę myjemy i umieszczamy w garnku z osoloną wodą. Gotujemy, aż trochę zmięknie ( ok.15-20 min.).
Po odcedzeniu fasoli odcinamy końcówki z ogonkami. Nie odcinamy ogonków przed gotowaniem, ponieważ wygotowuje się smak i witaminy, a także otrzymamy " rozwodnione" strąki.
Kroimy strąki fasoli w poprzek na cienkie paseczki, cebulę w kostkę i wrzucamy do garnka z roztopionym tłuszczem. Smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy i smażymy dalej, aż fasola będzie miękka a cebula się zeszkli ( ok. 15 min. ).
Kto lubi fasolkę słodkawą, może nie dodawać kwasku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *