Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola po persku

Składniki:

  • 40 dag fasoli (dużej),
  • 1 kurczak,
  • 1dl ryżu,
  • 1 dl oleju,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,
  • sól.

Sposób przyrządzenia:
Duży gliniany garnek (lub inne głębokie naczynie) moczymy w wodzie (bo inaczej pęknie w wysokiej temperaturze). Fasolę (wymoczoną w wodzie przynajmniej przez 20 godzin) wsypujemy (po odcedzeniu) do garnka (tego glinianego).
Z kurczaka obcinamy skrzydełka, udka, szyję, dzielimy na mniejsze kawałki (kurczak pozostaje w całości, bo będzie jeszcze nadziewany) i układamy na fasoli. Tak w ogóle, to jeżeli ktoś potrafi, to może tego kurczaka odfiletować, ale tak, żeby część mięsna pozostała w całości. Mnie się to kiedyś udało i wcale nie było takie trudne. Warto spróbować! Odcięte kawałki kurczaka i ewentualne kości osypujemy pieprzem, papryką i solimy. Wlewamy tyle wody, żeby wszystko przykryła. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20 minut. W międzyczasie gotujemy ryż. Ugotowany, mieszamy z połową oleju, siekaną pietruszką i koperkiem, przyprawiamy czosnkiem i oczywiście solimy do smaku. Tą mieszanką nadziewamy pozostałości z kurczaka. Zaszywamy układamy na fasoli i kawałkach kurczaka. Solimy, przyprawiamy pieprzem i papryką. Naczynie bardzo szczelnie zamykamy i wkładamy do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę. To powolne pieczenie może trwać ponad 10-15 godzin. Kiedyś zanosiło się taki garnek do piekarni. Piekarz wkładał go po upieczeniu chleba do pieca i wyjmował dopiero następnego dnia. My możemy cały proces trochę przyśpieszyć… Podajemy w następujący sposób: fasola, a na fasoli pokrojony w grube plastry kurczak nadziewany ryżem
Podajemy w następujący sposób: fasola, a na fasoli pokrojony w grube plastry kurczak nadziewany ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *