Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eskalopki z grzybami

Składniki:

  • 1 kg cielęciny przedniej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 dag pieczarek
  • 1 szkl bulionu grzybowego
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Umyte i osuszone mięso pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą i obtoczyć w mące.
Następnie obsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor.
W między czasie na osobnej patelni i reszcie tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki.
Następnie obsmażone eskalopki przełożyć do rondelka, dodać do nich grzyby z cebulą i całość zalać bulionem.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny.
Na koniec duszenia zagęścić  sos śmietaną i doprawić do smaku pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *