Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eskalopki cielęce z ziołami

Składniki:

  • 40 dag cielęciny zadniej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • ½ szkl białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • gałązki rozmarynu
  • plasterki cytryny

Sposób wykonania:
Mięso pokroić w poprzek na cienkie plasterki, które oprószyć solą, pieprzem oraz obtoczyć w mące.
Obsmażyć go na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy.
Obsmażone mięso przełożyć na półmisek a na patelnie wlać wino oraz sok z cytryny.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i dusić jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.
Sosem polać mięso i udekorować plasterkami cytryny i gałązkami rozmarynu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *