Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Egzotyczny sernik pełen owoców

 

Składniki:

  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 10 sucharów
  • 12 dkg cukru
  • 4 dkg masła
  • 3 jajka
  • 4 ananasy z puszki
  • 1 łyżka soku z ananasów
  • ½ kg zmielonego białego sera
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przyrządzenia:
Wiórki uprażyć na patelni bez tłuszczu na brązowy kolor. Sucharki rozgnieść na drobne kawałki, dodać łyżkę wiórek kokosowych, 1 czubatej łyżki cukru i masła .Do foremki wyłożyć masę z sucharków, lekko docisnąć, wyrównać powierzchnię. Białka ubić na sztywną piane. Pokroić drobno plaster 1 ananasa i wymieszać żółtkami, sokiem z ananasa, zmielonym twarogiem, śmietaną i resztką cukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do białkowej piany i wymieszać z masą serową. Nałożyć na spodzie sucharów. Piec w temperaturze 180 stopni około 75 minut na złotobrązowy kolor. Ciasto wyjąć na talerz, obsypać wiórkami kokosowymi i udekorować plastrami pomarańczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *