Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dzwonka karpia z masełkiem

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
  • 2 jaja
  • 5 łyżek mąki
  • 6 łyżek drobno utartej bułki
  • cytryna
  • 1/2 kostki masła
  • sól, biały pieprz

Sposób wykonania:

  1. Karpia pokroić w dzwonka po czym oprószyć je solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
    Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
    Po tym czasie obtoczyć dzwonka w mace, roztrzepanych jajkach a na koniec w bułce tartej.
    Smażyć rybę na rozgrzanej margarynie z obu stron na złoty kolor.
    Na koniec na każdym dzwonku położyć kawałek masła i wstawić na kilka dni do piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *