Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dziki ryż z jabłkiem i migdałami

 

Składniki:

 

  • ½ szkl dzikiego ryżu
  • ½ szkl łuskanych migdałów
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • ¼ szkl rodzynek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób wykonania:
Ryż zalać 2,5 l osolonej wody i gotować około 40 minut po czym ryż odcedzić, zachowując wodę z gotowania.
W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać obrane jabłko pokrojone w kostkę, rodzynki oraz 3 łyżki wody z gotowania ryżu.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie przełożyć zawartość patelni do ryżu.
Dodać uprażone na suchej patelni migdały oraz sól i pieprz do smaku.
Można dodać kilka kropel oliwy z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *