Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dziczyzna w jarzynach

Składniki:

  • 50 dag. mięsa dzika
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 15 dag. pieczarek
  • 1 cebula
  • cząber
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w paski, posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Jarzyny, cebulę, pieczarki pokroić na paseczki i przesmażyć na maśle. Dodać sól, pieprz, szczyptę cukru, skropić sokiem z cytryny i wodą , chwilę dusić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć na nim mięso. Następnie dusić ok. pół godziny od czasu do czasu podlewając wodą. Dodać jarzyny i grzyby, dokładnie wymieszać i dusić razem ok.  20 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką.
    Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *