Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem z żurawiny i gruszki

 

Składniki:

  • 1 kg żurawin
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki usmażonej skórki pomarańczowej
  • ½ kg cukru
  • ½ szkl wody

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wsypać 2 szklanki cukru i wlać połowę szklanki wody.
    Gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż powstanie gęsty syrop.
    Wówczas włożyć do niego umytą żurawinę oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki gruszki.
    Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu, aż  owoce staną się szkliste.
    Na koniec dodać jeszcze skórkę pomarańczową i przełożyć dżem do wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Liczba porcji: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *