Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem z dyni wanilią pachnący

Składniki:

  • 1 kg miąższu dojrzałej dyni
  • 1,5 kg cukru
  • kwasek cytrynowy do smaku
  • wanilia do smaku


 

Sposób przyrządzenia:
Miąższ dyni pokroić w kostkę. W rondlu o grubym dnie dynię zalać ½ litra wody, dodać 5 dkg cukru, doprowadzić do wrzenia, gotować 15 minut. Dodać resztę cukru, wanilię, kwasek cytrynowy. Gotować aż miąższ się rozgotuje, a objętość zmniejszy o 1/3 objętości. Gorący drzem przełożyć do czystych słoi, szczelnie zamknąć. Jeśli dżem ma być długo przechowywany na drugi dzień poddać go 15 minutowej pasteryzacji.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Maria Chechelska
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *