Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem z aronii i pigwy

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 50 dkg owoców pigwy
  • 1,5 kg cukru
  • 2 szklanki wody


    Sposób przyrządzenia:

    Owoce umyć, obsączyć. Aronię przełożyć do naczynia o grubych ściankach, zalać wodą, gotować pod przykryciem aż owoce się rozgotują. Pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Do gotującej się aronii dodać pigwę i cukier. Podgrzewać mieszając aż dżem będzie odpowiednio gęsty. Przełożyć do czystych słoi, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 20 minut.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *