Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem winogronowy z gruszkami i jabłkami

Pyszny dżem wynaleziony gdzieś w internecie, zrobiłam go z czystej ciekawości i jest przepyszny.

Składniki:
• winogrona ciemne domowe 1 kg
• cukier 1/2 kg
• gruszki 70 dkg
• jabłka 70 dkg
• sok z cytryny z 1/2 owocu

Sposób przyrządzenia:
Sok z cytryny dajemy dla złamania smaku. Winogrona obieramy – będzie ich 70 dkg i tyle mamy dać do dżemu. Wrzucamy do garnka i tłuczemy tłuczkiem aby powstała papka. Gotujemy ją 5 minut. Lekko studzimy i przecedzamy przez sitko – nakładamy porcje winogron i przecieramy tłuczkiem. Zostaną na sitku skórki i pestki które wyrzucamy.  Sok wlewamy do garnka i gotujemy 5 minut. Dodajemy cukier i gotujemy kolejne 10 minut. Owoce obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do soku i gotujemy 20 minut. Zbieramy powstałą pianę.  Zostawiamy na następny dzień. Gotujemy ponownie około 20 minut i wkładamy do słoików. Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *