Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem śliwkowo cytrynowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek
  • ¾ szklanki wody
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

    Syrop:

  • 1,75 szklanki wody
  • 1,2 szklanki cukru

    Sposób przyrządzenia:
    Śliwki umyć, przekroić na połówki. W rondlu o grubym dnie połówki śliwek zalać wodą, powoli gotować aż śliwki się rozgotują. Śliwki, jeśli chcemy uzyskać dżem bez skórek przetrzeć przez sito. Dodać syrop, otartą skórkę z cytryny, gotować aż masa uzyska pożądaną konsystencję. Gorący dżem przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Grażyna Biernacka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *