Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem Chili

Składniki:


• 2 średnie pomidory
• 1 mała czerwona cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki świeżego imbiru
• 1/4 szklanki soku z cytryny
• 2 łyżki brązowego cukru
• 2 papryczki chilli

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik , pomidory przekroić na połówki stroną rozkrojona do góry rozłożyć na blasze lekko posmarowanej olejem zapiekać 30min.
Pomidory wyjmujemy i kroimy w kostkę. Do małego garnka wkładamy pomidory , dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu.
Po rozpuszczeniu cukru dodajemy: cebulkę pokrojona w drobna kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir obrany i potarty na drobnych oczkach ewentualnie drobno pokrojony, sok z cytryny i oczyszczona drobno pokrojona papryczke chilli. Gotujemy wszystko na małym ogniu bez przykrycia 40min..
Dobrze smakuje z tortilla lub pitta nadziewana mięsem lub rożnego rodzaju placuszkami np. serowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *