Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem agrestowy Celiny

Znakomite przepisy z działu: przetwory domowe. Tym razem przepis na pyszny dżem agrestowy. Aby go wykonać potrzebujesz: agrestu, odrobiny wody i cukru. 
 

Składniki:

  • 1 ½  kg agrestu
  • 3 łyżki wody
  • 1 szkl cukru

Sposób wykonania:

  1. Agrest dokładnie umyć, odrywając zielone szypułki.
    Przełożyć je do garnka.
    Podlać odrobiną wody i zasypać cukrem.
    Trzymać na małym ogniu i smażyć, aż agrest zacznie się rozpadać i tworzyć gęsty, szklisty dżem.
    Wówczas przełożyć go do wcześniej wyparzonych słoików.
    Szczelnie je zakręcić.
    Pasteryzować około 15 minut.
    Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *