Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dyniowe przysmaki (7)

Polecam wszystkim potrawy z nieco zapomnianej dyni. Przy okazji chcę nadmienić, że dynia jest bogatym źródłem między innymi betakarotenu ( antyutleniacz, który spowolnia tempo starzenia się ), błonnika ( reguluje procesy trawienne i wpływa na zachowanie szczupłej sylwetki ), a także wielu cennych minerałów i witamin ( sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, witaminy B i C oraz kwas foliowy ). Z dyni można przygotować niezwykłe zupy, zapiekanki, placki, surówki, a także przetwory. Wykorzystajmy to!

Zupa dyniowa
Składniki:

  • ćwiartka dużej dyni ( ewentualnie pół mniejszej )
  • 1 duża cebula
  • 1 śmietana
  • 4 ząbki czosnku
  • koperek
  • masło do smażenia
  • groszek ptysiowy
  • sól, pieprz
  • sproszkowana papryka ( słodka )
  • kostka rosołowa

Sposób wykonania:

  1. Obrać i pokroić w duże kawałki dynię Zeszklić na maśle w dużym garnku poszatkowaną cebulę, dodać dynię, podsmażyć. Podlać rosołkiem z 1 kostki bulionowej, dusić pod przykryciem około pół godziny. Uzupełnić poziom wody, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką, dodać wyciśnięty czosnek ( na etapie rozgotowanej dyni ) i gotować jeszcze około pół godziny. Zupę zmiksować ( niekoniecznie ). Podawać z groszkiem ptysiowym, kroplą śmietany i koperkiem

    Dynia z sosem czosnkowym
    Składniki:

    • 1 kg dyni
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka octu winnego
    • 3 ząbki czosnku
    • pół łyżeczki posiekanego tymianku
    • pół łyżeczki mielonej papryki
    • sól, pieprz
    • 1 gałązka tymianku do dekoracji

    Sposób przyrządzenia:
    Dynię umyć, pokroić na kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Czosnek obrać, rozetrzeć. Oliwę wymieszać z octem, czosnkiem, tymankiem, papryką, solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać dynię, wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec 15 -20 minut w temperaturze 190 stopni C, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Gotową potrawę ozdobić gałązkami tymianku.

    Zapiekanka z dyni
    Składniki:

    • ok 2kg dyni
    • 1 kg ziemniaków
    • 2 cebule
    • czosnek
    • olej
    • jajko
    • śmietana
    • ok 30 dag żółtego sera

    Sposób przyrządzenia:
    Obrać dynię i ziemniaki, zetrzeć dynię na tarce, ziemniaki pokroić w talarki. Podsmażyć cebulę na oleju, wymieszać utartą dynię z podsmażoną cebulą, dodać czosnek, sól i pieprz
    W żaroodpornym naczyniu ułożyć kilka warstw: ziemniaki następnie dynię, ponownie ziemniaki itd. Polać wszystko śmietaną wymieszaną z jajkiem i posypać startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku pod przykryciem ok. 1 godziny w temp 180 stopni C; ostatnie 10 min piec bez przykrycia.

    Surówka z dyni
    Składniki:

    • dynia
    • ogórek kiszony
    • jabłko
    • cebula
    • marchewka
    • przyprawy
    • majonez, jogurt naturalny lub śmietana

    Sposób przyrządzenia:
    Dynię obrać ze skórki zewnętrznej, wybrać miąższ. Obrać ze skórki jabłko i ogórek. Marchewkę oczyścić. Obrane warzywa zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać, przyprawić i zalać sosem przygotowanym z jogurtu i majonezu w dowolnej proporcji. Wymieszać. Surówka jest pyszna jako dodatek do mięs, a szczególnie do kotletów mielonych.

    Chrupiące racuchy z dyni
    Składniki:

    • 3 jajka
    • 30 dag mąki
    • 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru
    • 30 dag miąższu dyni
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • sól
    • olej do smażenia
    • dżem żurawinowy ( lub inny, najlepiej niskosłodzony z kwaskowych owoców )

    Sposób przyrządzenia:
    Mleko roztrzepać z jajkami. Wsypać make ze szczypta soli i proszkiem do pieczenia. Ucierać, aż powstanie gładkie ciasto. Miąższ dyni zetrzeć na tarce, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto nakładać na patelnie porcjami wielkości łyżki. Smażyć na gorącym oleju. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z dżemem żurawinowym.
    Rada: do racuchów można podąć dżem o dowolnym smaku, ale najlepszy jest niskosłodzony, z kwaskowatych owoców.

    Dynia z sosem czosnkowym
    Składniki:

    • 1 kg dyni
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka octu winnego
    • 3 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki posiekanego tymianku
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
    • sol, pieprz
    • 1 gałązka tymianku ( do dekoracji)

    Sposób przyrządzenia:
    Dynie umyć, pokroić na duże kawałki i ułożyć na blasze do pieczenia. Czosnek obrać, rozetrzeć. Oliwę wymieszać z octem, czosnkiem, tymankiem, papryka, sola oraz pieprzem.
    Tym przygotowanym sosem polać dynie, po czym wstawić ja do nagrzanego piekarnika i piec 15 -20 minut w temperaturze 190*C, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Gotowa potrawę ozdobić gałązkami tymianku.

    Jesienna zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym
    Składniki:

    • ćwiartka dużej dyni (ewentualnie pół małej)
    • 1 duża cebula
    • 1 śmietana
    • 4 ząbki czosnku
    • koperek
    • masło do smażenia
    • groszek ptysiowy
    • sól
    • pieprz
    • czerwona słodka, sproszkowana papryka
    • kostka rosołowa

    Sposób przyrządzenia:
    Obrać i pokroić w duże kawałki dynię. W dużym garnku na maśle zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać dynię, podsmażyć. Podlać rosołkiem z 1 kostki bulionowej, dusić pod przykryciem około pół godziny . Uzupełnić poziom wody, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką, dodać wyciśnięty czosnek na etapie rozgotowanej dyni gotować jeszcze około pół godziny, zmiksować (czasami dynia jest tak pięknie rozgotowana że nie ma juz konieczności miksowania) Podawać z groszkiem ptysiowym, kroplą śmietany zaznaczoną w centrum i koperkiem.

    Przepisy (7) nadesłane na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Izabela Matuszek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *