Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dynia z gruszkami marynowane

Składniki:

  • ½ kg gruszek
  • ½ kg dyni
  • 1 szkl octu winnego
  • 1 szkl cukru
  • kilka goździków
  • szczypta imbiru
  • ½ cytryny

Sposób wykonania:
Do rondelka wlać szklankę wody i octu.
Dodać goździki, imbir, cukier oraz skórkę z cytryny.
Doprowadzić do wrzenia.
W między czasie obrać gruszki, pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
Włożyć je gotującej się zalewy i trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę dynię i gotować kolejne 15 minut.
Następnie przełożyć zawartość rondla do słoików, usuwając skórkę z cytryny.
Szczelnie zakręcić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *