Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszony kurczak cytrynowy

 

Składniki:

 

  • ¼ szkl mąki
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki  pieprzu
  • kurczak
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 2 szkl bulionu z kury
  • ¼ szkl soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki skórki z cytryny
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • cukinia
  • 20 dag pieczarek
  • cytryna

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z koperkiem, solą oraz pieprzem.
W powstałej mieszance obtoczyć porcje kurczaka.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekany czosnek, wówczas wrzucić kurczaka i obsmażyć na złoto.
Wówczas odstawić kurczaka na bok a na tą samą patelnie wsypać resztę mąki z przyprawami.
Cały czas mieszając wlewać stopniowo bulion, po czym dodać sok i skórkę z cytryny i posiekany seler.
Całość doprowadzić do wrzenia i ponownie włożyć kurczaka.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie dodać pokrojoną w plasterki cukinię oraz grzyby.
Gotować kolejne 10 minut.
Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *