Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszone smardze w śmietanie

 

Składniki:

  •  80 dag smardzów
  •  1/8 l śmietany
  •  2 dag mąki
  •  5 dag cebuli
  •  3 dag tłuszczu
  •  1 łyżka posiekanego koperku
  •  1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  •  sól
  •  pieprz

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczone smardze pokroić na mniejsze kawałki, które podlać odrobiną wody i ugotować.
    W między czasie posiekać cebulę, którą zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
    Wówczas dodać grzyby razem z wodą w której się gotowały.
    Trzymać na ogniu pod przykryciem do miękkości.
    Na konie wlać śmietanę wymieszaną z mąką.
    Dokładnie wymieszać, zagotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Liczba porcji: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *