Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszone boczniaki

Składniki:

  • 50 dag boczniaka
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebulę
  • 75ml białego wina
  • 1 szkl. rosołu
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ szkl. śmietany
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Z grzybów odciąć trzonki a kapelusze wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, podsmażyć po czym grzyby wyjąć a na tą samą patelnie wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek.
    Trzymać na ogniu do momentu aż cebulka się zeszkli, wówczas ponownie włożyć grzyby.
    Następnie wlać 1 szkl. bulionu i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pozostawić na małym ogniu.
    Gdy grzyby będą prawie miękkie, wówczas wlać wino a na sam koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką oraz posiekaną natkę pietruszki.
    Całość wymieszać, doprowadzić do zagotowani i doprawić do smaku.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *