Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszona gęś

Składniki:


• 1 duża gęś
• 0.5 szklanki mąki
• 2 łyżeczki soli
• 1.5 łyżeczki pieprzu
• 1-2 ząbki czosnku
• 3 łyżki gęsiego smalcu
• 2 cebule
• 2 szklanki wrzątku
• 1 listek laurowy

Sposób przyrządzenia:
Gęś podzielić na porcje, usunąć skórę i tłuszcz (tłuszcz przetopić na smalec). Czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem, natrzeć kawałki gęsi, postawić na noc w chłodnym miejscu. Tłuszcz rozgrzać w płaskim szerokim garnku, kawałki gęsi obtaczać w mące i wkładać do rondla po 3-4 porcje. Smażyć aż będą rumiane, wyjmować na talerz i smażyć kolejne porcje. Następnie wsypać cebulę do tłuszczu, usmażyć na ciemnozłoty kolor, włożyć z powrotem porcje gęsi, wlać wodę, dodać listek laurowy i dusić pod przykryciem około 2.5 godziny na wolnym ogniu. Podawać z pieczonymi jabłkami lub borówkami.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *