Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszona boćwina

Składniki:

  • 1 pęczek boćwiny
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • cząstki cytryny

Sposób wykonania:
Z boćwiny oddzielić liście od łodyg po czym pokroić łodygi na małe kawałki, które wrzucić do gorącego bulionu.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu do miękkości.
W między czasie na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć posiekane szalotki, po czym dodać liście boćwiny i gotować do momentu, aż zwiędną.
Wówczas dodać odcedzone łodygi i 2 łyżki płynu z ich gotowania.
Doprowadzić całość do wrzenia po czym wrzucić jeszcze masło i doprawić do smaku.
Przed podaniem udekorować cząstkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *