Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowy przekładaniec

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • ½ kostki masła
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 5 dag drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 szkl. mleka
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • jajko
  • cukier
  • powidła

Sposób wykonania:

  1. W ciepłym mleku rozpuścić pokruszone drożdże, mąkę oraz cukier puder, odstawić do wyrośnięcia.
    Wówczas dodać do rozczynu żółtka, sól, cukier puder oraz mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać w trakcie dodając roztopiony tłuszcz.
    Powstałe ciasto podzielić na 3 części.
    Jedna wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
    Rozsmarować na nim warstwę  powideł i ponownie rozłożyć ciasto, powidła i znowu ciasto.
    Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać całość cukrem.
    Ciasto odstawić do wyrośnięcia po czym wstawić o piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 1,5 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *